Menu

Dlaczego owady są tak niebezpieczne dla magazynowanych zbóż, najważniejsze metody ich pozbywania się.

22 czerwca, 2023 - Bez kategorii
Owady mogą dokonać bardzo dużych zniszczeń w żywności, którą się przechowuje, dlatego też stosuje się różne metody aby je wyeliminować. Nawet jeśli będzie się to wiązać z zastosowaniem różnych związków chemicznych, to tego typu operacje będą niezbędne, żeby nie doprowadzić do dużych strat w zapasach. Na przykład przy zbożach zabiegiem tego typu będzie fumigacja, potocznie również nazywana gazowaniem.

Ma ona za zadanie wyeliminowanie najważniejszych szkodników które żerują na ziarnach, to znaczy rozkruszka, wołka czy trojszyka. Stosuje się do tego parę różnych preparatów, jakie skutecznie eliminują owady, a jednocześnie ich użycie nie wpływa na jakość zboża (na czym polega fumigacja zboża). Jak wywnioskować można po potocznym nazewnictwie, podczas fumigacji stosuje się gazową formę tych substancji, dzięki czemu jej skuteczność jest bardzo wysoka. Gaz bardzo dobrze penetruje najmniejsze nawet szczeliny i dociera między ziarna, skutecznie zabijając wszystkie żyjące stworzenia. A po wykonaniu całego procesu wystarczy tylko pozbyć się gazu, aby mieć problem ze szkodnikami rozwiązany.

Obecnie bardzo często stosowanym preparatem jest fosforowodór. Jego ważną zaletą będzie to, że jest łatwy w zastosowaniu. Fumigacja zboża przebiegać musi w szczelnych, zamkniętych wnętrzach, więc przygotowanie ich w dokładny sposób będzie jednym z najistotniejszych etapów tej operacji. Ewentualne nieszczelności nie tylko mogłyby obniżyć skuteczność procesu, ale też mogłyby być niebezpieczne dla ludzi z obsługi. Przy różnych obiektach stosuje się różne typy uszczelnień, ich typ najlepiej ustalić z firmą, która realizować będzie takie zlecenie. Po dokładnym uszczelnieniu i zabezpieczeniu obiektu można przystąpić do samego gazowania. Aby to zrobić we wnętrzu umieszcza się pojemniki z gazem i zaczyna jego emisję.

Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, to chcielibyśmy zwrócić Twoja uwagę na to, że pod następnym linkiem czeka na Ciebie interesujące zagadnienie (http://www.kadok.pl/).

pole uprawne

Autor: Joao Bento
Źródło: http://www.flickr.com
W czasie całości procesu powinno się systematycznie sprawdzać stężenie gazu i w razie konieczności korygować jego poziom. Po określonym czasie trzeba wykonać proces odwietrzania, który polega na pozbyciu się całego gazu z wnętrza obiektu (MAREK KORC RATMAR).