Menu

Przygotowywanie potraw jest rzeczywiście skomplikowane?

8 lutego, 2023 - Bez kategorii
Krucha kaczka z karmelizowanymi jabłkami

Autor: Sofa
Źródło: Sofa
Każdy prędzej czy później staje oko w oko z kuchnią i próbuje dać jej radę. Nieistotne jest czy jesteśmy kobietą czy mężczyzną czy ile mamy lat na karku ponieważ cel jest jeden – ugotować dobrą potrawę.

Żadna to hańba nie umieć gotować, gdyż wcześniej zawsze nas ktoś z tego wyręczał. Mogła to być opiekuńcza mama, pracowita małżonka czy też zakochany w kuchni mąż. Ale gdy zostajemy sami a nie przepadamy za jedzeniem na zamówienie ani za zalewaniem makaronu z przyprawami, który nie wiadomo dlaczego nazywa się zupką chińską, to pozostaje własnoręczne gotowanie.

Zanim przystąpimy do tej poszerzającej horyzonty czynności, wydaje nam się, iż nie ma nic trudniejszego. Ale im więcej w tym siedzimy, okazuje się, że nie ma nic łatwiejszego a z biegiem czasu uznamy to nawet za przyjemne. Nadejdą te momenty gdy podczas spotkania w gronie znajomych będziemy mogli dorzucić swoje 3 grosze o gotowaniu gdy akurat będzie temat sobotniego grilla na sześć osób. Czy to nie miłe uczucie na czymś się po prostu znać i przekazywać innym cenne wskazówki?

Ledwie się oglądniemy a będziemy chcieli mieć własną książkę kucharską by posiąść „tajemną” wiedzę kuchni polskiej, włoskiej, chińskiej, meksykańskiej i wielu innych. Książka kucharska czy to w formie typowo książkowej czy cyfrowej powinna pod ręką zawsze być, gdyż nie ma co ograniczać się do kilku potraw jeżeli pole do popisu jest obszerniejsze i tak naprawdę nie do wyczerpania.

Należy nauczyć się gotować zarówno pierogi z serem (użyteczny link), bigos, sałatkę warzywną jak i wykwintne sosy do makaronu czy ostatnio modny sos czosnkowy. Sos czosnkowy który nota bene stał się w Polsce sporym fenomenem. Dodaje się go właściwie do każdej potrawy, która nie jest na słodko. Bez znaczenia czy to kotlet mielony, kebab czy pizza pizza z serem. Doprawdy zjawisko na wielką skalę, nie można się już dziwić, że np. sałatka Cezar (zobacz: tamta strona) czy pasta rybna, które w założeniu nie zawierają czosnku, mogą być nam w restauracji zaserwowane właśnie z takim sosem. Jeśli nie w potrawie to na pewno obok niej.

Pamiętajmy, że potrawy na ostro to nie koniec świata. Oczywiście to są dania główne i te właśnie powinniśmy nauczyć się robić. Ale należy mieć na uwadze by nie zaniedbywać deserów oraz dodatków, które mogą zaspokoić nie jedno wymagające podniebienie. W gotowych przepisach łatwo wyszukamy sposoby na świeży koktajl bananowy, pyszne ciasto z herbatnikami (tutaj) a nawet dowiemy się jak powstaje chałwa i jak ją zrobić domowymi sposobami. Wszystko jest uwarunkowane od naszych chęci, bo przepisów znajdziemy całą masę.

Przepisy na pichcenie to jednak nie koniec obsługi kuchni. Bo przecież w tej tematyce istotne są również inne zagadnienia, jak na przykład dekorowanie. Dowiedzieć się można jak udekorować tort, jak składać serwetki, jak dobrać kieliszki, co położyć na stół jako dekorację i wiele innych.

Jeśli ktoś jest zainteresowany takimi tematami to na pewno wyszuka dla siebie wygodne źródło informacji. Może to być kulinarny portal internetowy ale i obszerna książka poświęcona gotowaniu i kuchni. Trzeba tylko chcieć.