Menu

Potrawy z jajek i kartofli

9 lutego, 2023 - Bez kategorii
Kartofle są jednym z najpopularniejszych produktów na polskich stołach. Standardowy obiad w Polsce składa się z mięsa, kartofli i surówki.

Są one również podstawą często wybieranych potraw, do których należą przykładowo pierogi czy kluski śląskie. Bardzo wielu miłośników posiadają też placki ziemniaczane, przyrządzane z cukrem lub wytrawnie. Różnorodne sałatki i zapiekanki ziemniaczane są dobrym pomysłem na urozmaicenie zwykłego jadłospisu. Jajka natomiast wybierane są prawie równie chętnie, w rozmaitych postaciach. Są również niezbędnym dodatkiem do ciast i rozmaitych potraw, do których należą choćby naleśniki.

Sałatki i zapiekanki

Zupa krem z ziemniaków, grzybów i sosem sojowym Kikkoman

Autor: Kikkoman
Źródło: Kikkoman

Jedną z częściej wybieranych sałatek jest sałatka ziemniaczana . Poza ziemniakami zawiera różne produkty, jak na przykład jajka, ogórki czy szynka. Kartofle są także jednym z głównych elementów lubianej sałatki jarzynowej, przygotowywanej w większości przypadków z dodatkiem majonezu. Potrawy tego typu są niezwykle zdrowe i smaczne, przy czym w zasadzie w każdym domu przygotowuje się je inaczej. Dzięki temu nie ma dwóch identycznych sałatek warzywnych. Kolejnym ciekawym pomysłem na potrawę z ziemniakami może być zapiekanka. Stanowi ona dobry pomysł na obiad jako danie na gorąco, albo na zimno. Dobrze współgra z tego rodzaju składnikami jak jogurt naturalny czy śmietana. Danie takie oprócz ziemniaków zawierać może również jajka, kiełbasę, ser żółty i wiele innych składników (odkryj więcej tutaj). Niezwykle popularnym daniem z kartofli są frytki. Są to po prostu pocięte na paski i usmażone ziemniaki. Są dobrym urozmaiceniem jako dodatek do dań obiadowych.

Potrawy z jajek
Jajka przyrządza się w bardzo wielu postaciach. Popularną potrawą na śniadanie jest jajecznica, przyrządzana również w różny sposób. Można ją robić z dodatkiem cebuli, wędliny, pomidorów oraz innych składników. Jajka można także gotować na twardo oraz na miękko, jak również smażyć (zobacz).

Czyżbyś czuł chęć, by mieć więcej wiadomości na ten interesujący temat? Potrzebujesz szczegółów? W takim razie kliknij i sprawdź (http://hotelsolar.com.pl/pokoje/) – następne wpisy oczekują na Ciebie.

Do smarowania kanapek doskonała jest pasta jajeczna. Na uroczysty posiłek widowiskową potrawę mogą stanowić jajka faszerowane. Są one nie tylko niezwykle efektowne, ale też smaczne. W kraju najwięcej jajek spożywa się w okresie wielkanocnym. Wówczas również jajka się maluje i ozdabia na dużo innych sposobów.