Menu

Czym jest i przed czym nas chroni tzw. księga HACCP?

3 września, 2021 - Sprawdzone usługi dla firm
Czym jest i przed czym nas chroni tzw. księga HACCP?
W dzisiejszych czasach dbałość o pożywienie jest dla ludzi wyjątkowo ważna. Często kupujemy tzw. zdrowe jedzenie, jednak skąd wiemy, że ono takowe w ogóle jest? Na szczęście pojawiają się pewne standardy oraz normy, jakich muszą przestrzegać zakłady parające się produkowaniem i m.in. rozprowadzaniem żywności.

W niniejszym tekście opiszemy 2 podstawowe określenia odnoszące się do takiego tematu.
Garaż

Autor: pousseurdecailloux
Źródło: http://www.flickr.com
autokar - Volvo

Autor: Nacho
Źródło: http://www.flickr.com
Haccp jest to skrót od angielskich słów Book of Hazard Analisis and Critical Control Point, po tłumaczeniu: Księga Oceny Niebezpieczeństw oraz Krytycznych Miejsc Weryfikacji. Jest to całkowita dokumentacja sanitarna opracowana na regułach systemu HACCP.

Nie ociągaj się – jeżeli przypadły Ci do gustu ciekawe informacje, to kliknij w poniższy link i czytaj tutaj więcej nowy tekst.

W niniejszym istotnym dokumencie opisane są wszelkie zasady i założenia funkcjonowania takiego systemu. Księga HACCP to także akt czołowy, który opisuje powszechne wymagania oraz obszar używania HACCP oraz czynności i kompetencje osób odpowiedzialnych za implementację, nadzorowanie oraz rozwój mechanizmu, którego tyczy się.

ISO 22000 to tzw. zarządzanie Bezpieczeństwem Pożywienia. Certyfikat ISO 22000 jest międzynarodową normą określającą wymogi wobec układów zarządzania bezpieczeństwem pokarmów. Norma ISO (sporo więcej odnajdziesz pod tym adresem) 22000 obejmuje wszelakie organizacje, jakie biorą współudział w łańcuchu produkcji żywności, od rolnika, jaki zajmuje się produkcją składników aż po talerz, na jakim finalnie ma się znaleźć jedzona poprzez nas żywność.

ISO 22000 to zatem jednocześnie interaktywne porozumiewanie się, jednorodny System Zarządzania, fundusze kontroli życia niebezpieczeństw dla zabezpieczenia przez wszelkimi niebezpieczeństwami pokarmów oraz niezmienne ciągłe ulepszanie oraz aktualizowanie systemu HACCP.